BPM הוא נתון שמתייחס לקצב פעימות בדקה. בשירים קצביים כמו בסגנונות דאנס, טראנס ובכללי מוזיקה אלקטרונית, הקצב הוא זה שקובע. אמנם שירים אלו מכילים מלל אך מה שקובע את רוב הצלחת השיר היא האפקטים הקוליים שמלווים אותו וה-BPM. ככל שהBPM יהיה גבוה יותר, הקצב יהיה מהיר יותר ולהיפך, BPM נמוך יהפוך את השיר עצמו לאיטי מאוד ואף ישנה לו את הסגנון מעט. אמנים רבים משתמשים בbpm כמדד לשיר וליצירה עצמה וקצב השיר תפס חלק בתפישה של אומן מסוים בקרב הציבור.
אחריותם של המפיקים המוזיקליים
מי שאחראי על הbpm בשיר הם המפיקים המוזיקליים. תפקיד של מפיקים אלו הם ליצור שיר מאפס, רק בעזרת המחשב הנייד שלהם כשלעתים הם מצרפים כלי נגינה אמיתיים או מנגנים בעצמם. מקצבי מוזיקה מהירים בעלי BPM גבוה מתאימים לריקודים ולא סתם כובשים את המועדונים ברחבי העולם. השינוי שחל בעולם בשנים האחרונות הם כניסה של קצב BPM מהיר גם לשירי מיינסטרים שמושמעים ברדיו ומשודרים כקליפים בערוצי המוזיקה השונים ולא רק במועדונים ומסיבות. ישנם מקרים מיוחדים בהם אומנים או להקות יוצרים שיר מסוים ומפיקים מוזיקליים רבים משנים את המקצב שלהם עד להצלחה רבה יותר של הגרסה החדשה.
רשת האינטרנט תורמת לגרסאות רבות
הודות לרשת האינטרנט שחושפת אותנו ליותר ויותר שירים ואומנים, מפיקים מקצועיים וגם חובבנים לוקחים שירים מרחבי העולם ונותנים להם מקצבים מהירים יותר. כך ניתן לקחת שיר בעל BPM גבוה, להאט אותו ולהפוך אותו לגרסה רגועה יותר כמו גרסת רגאיי. לעומת זאת ההיפך נפוץ גם הוא ועלייה בbpm יצרה לא מעט גרסאות רוק ואף גרסאות מטאל. גם בשירה העברית בשירים תוצרת הארץ יש שימוש רב במקצבים ושירים אלו כובשים את ראש מצעדי הפזמונים.